Dobrodošli, Gost
Molimo vas Prijava ili Registracija.    Izgubljena šifra?

Prijedlozi za SO
(1 pregledavam) (1) Gostiju
Idi na dnoStranica: 123
TEMA: Prijedlozi za SO
Prijedlozi za SO Prije 3 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 0
Sto se tice SO imao bih nekih prijedloga, koje nisam htio iznositi ranije da ne odvlacim temu u drugom pravcu:

1. Da li bi bilo moguce dodati jedan displej na dodir unutra na sredini SO s postoljem, ili na zidu?
Displej kakvih vidjate po djecijim igraonama, na automatima za benzin ili bankomatima (struju vec imamo tu).
Mislim u buducnosti, kad djeca dodju, nadju neko ime, ukucaju ime ili broj na displeju i tamo mogu naci vise podataka o tom Sehidu, da zrtva dobije svoje lice. To je ono sto cesto ostaje ljudima u pamcenju.

Imena ce biti uklesana, ali je drugacije kad o svakom imenu mozes nesto vise procitati, nesto sto familija ubijenog zeli napisati ili onaj ko je bio s njim, kako je i gdje poginuo/ubijen, u kojem logoru, u kojoj grobnici je nadzen ili se jos trazi, koji nadimak je imao, slike i slicno.
Ako npr. pogledamo spomenik na Mrakovici, tu svako potrazi ime nekog svog i vidi ukupan broj imena, ali niko ne cita sve i ako bi citao to mu negovori puno.
Takvi siri podaci se nemogu uklesati, bilo bi previse, a mislim da je to ono sto ostaje ljudima u pamcenju.

Svidjao mi se i Sebinin prijedlog da se postavi i karta, reljef ili slicno sa obiljezenim mjestima gdje su nadjeni ostaci nasih Sehida, a i to bi se moglo dodati. Nisam ni ja znao da su neki Kozarcani nadjeni cak u Beogradu!
Time bi slika o genocidu bila potpunija, vidjelo bi se kako su radili sistematski i planski.

Ovaj displej nebi bio veliki, mozda to nebi trazilo promjenu plana i novu dozvolu.

Prednost ovoga je i sto je to u digitalnom obliku i sto je lako nadogradjivati bazu i ispravljati podatke. Sam server moze biti negdje drugo, naravno osiguran i fizicki i softverski.
Znam da ovo povecava troskove i neznam koliko bi to kostalo, ali gledajuci ukupne troskove vjerovatno ovo nebi bio veliki iznos.

2. Tekst koji ce stajati na pocetku je bitan, jednom kad se uklese nece se mjenjati. Tu bi trebalo dodati da su ovdje imena 1500 ubijenih Kozarcana, ali da je taj broj veci jer su mnogi umrli poslije od posljedica logora i rata.

3. Takodje bi trebalo da se pored sadasnje zastave BiH nalazi i zastava sa ljiljanima. Sadasnju zastavu je nametnuo visoki predstavnik kad nije bilo dogovora o izgledu zastave, zastava sa ljiljanima je istorijska i bila je zastava priznate drzave RBiH u to vrijeme kad je izvrsen genocid i agresija.

Znam da je bila neka odluka visokog predstavnika da se zabrane sve "ratne" zastave, sto je bila greska nasih predstavnika sto su pristali na to, jer drzavnu zastavu nemozes porediti sa paradrzavnim i pod tom zastavom nije pocinjen genocid niti zlocini sirih razmjera.

Zastave se smiju privatno isticati, kao sto je slucaj u Potocarima u Srebrenici, gdje se vijore zastave s ljiljanima pored Memorijalnog centra, ali ih nemogu skinuti jer su na privatnom zemljistu. Neznam ko je ustvari vlasnik zemljista u Krkicima, ali svakako trebamo vidjeti da tu bude i drzavna zastava s ljiljanima pored sadasnje zastave.

4. Ovaj prijedlog (nebitno da li je moj ili nekog drugog) je vec uzet u obzir, a to je da imena budu upisana po abecednom redu, a ne po dzematima.

To je vec uzeto u obzir, samo da razjasnim zasto je to bitno.
Nad nama je uradjen genocid, znaci na drzavotvornu naciju, a ne da su pobijeni pripadnici nekog naroda, muslimani. Naravno da ja nemam nista protiv dzemata, nego moramo razlikovati naciju i narod.
Nacija se veze za drzavu, u kojoj moze biti vise naroda.
Ovo nije bio neki gradjanski rat izmedju plemena, naroda ili vjera, ovo je bila planirana agresija izvana, potpomognuta i iznutra. U prilog tome govori da nisu ubijani samo Bosnjaci, nego i ostali, pa cak i Srbi koji su bili protiv agresije, u prilog tome govore presude sudova.

5. I ovaj prijedlog je takodje uzet u obzir, da razjasnim i njega.
Da li stavljati sva imena zajedno u isti neprekidni spisak?
Ko je ubijen u Kozarcu 1994?
Mozda bi bilo dobro staviti u naslovu "Ubijeni kao civili kod kuce ili u logorima 1992 ..." pa imena, jer je taj broj najveci.
Zatim nastavak "Poginuli kao pripadnici Armije RBiH" pa imena po abecednom redu.

Ovo zbog toga sto Srbi u Prijedoru nastoje prikazati kako su ustvari 3500 gradjana opstine Prijedor, bili vojska koja je izginula u borbi 1992. Naravno da to nije tacno, i njima bi islo u prilog ako stavimo sve zajedno, i one koji su stvarno poginuli kao borci Armije RBiH i one koji su ubijeni kao civili. Zbog toga mislim da bi trebalo biti razdvojeno sa naslovom, da se zna da je vecina ubijena kao civili kod svojih kuca, u zbjegovima Kozare ili u logorima.

Ovo su moja razmisljanja i prijedlozi. Ne tvrdim da sam u pravu, zelim najbolje svima nama i da odradimo ovo sto bolje, zelim gledati u buducnost, zelim cuti i druga misljenja i traziti najbolje rjesenje.

Nedad Jakupovic
Ckalja
Fresh Boarder
graphgraph
Korisnik offline Klikni ovdje za pregled profila korisnika
Pisanje je dopušteno samo registriranim korisnicima.

Re:Prijedlozi za SO Prije 3 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 0
Ovaj prijedlog podrzavam u potpunosti,nadam se da i odgovorni pomno prate desavanja na stranici tako da ce se sigurno i oni oglasiti.Sudo
admin
Moderator
graphgraph

oqLSSeokADlfoOQjL Prije 4 Dana, 5 Sati Karma: 0
dlrudisha
Fresh Boarder
graph

BbRXTHtzmxXQFOseCk Prije 4 Dana, 5 Sati Karma: 0
dlrudisha
Fresh Boarder
graph

JxYOySAmDx Prije 3 Dana, 11 Sati Karma: 0
dlrudisha
Fresh Boarder
graph

OqIZPXQmGXkFfzws Prije 3 Dana, 10 Sati Karma: 0
dlrudisha
Fresh Boarder
graph

Idi na vrhStranica: 123
Objavi na FaceBok

Konacna Lista Ubijenih Kozarcana